بیست و یکم جوزا/خرداد، زادروز دکتر سمیع حامد

دکتر سمیع حامد

سمیع حامد در ۲۱جوزا/خرداد سال ۱۳۴۸هجری خورشیدی در شهرستان « شهر بزرگ»، استان بدخشان چشم به جهان گشود. او در خانواده‌ای ادب‌پرور رشد کرد؛ پدرش نبی مدهوش ویراستار روزنامه‌ی سنایی غزنی، نویسنده و از مدیران ارشد دیوانی بود و مادرش جمیله روشن دوبیتی می‌سرود. فضای فرهنگی خانه، زمینه‌ساز علاقه‌مندی زودهنگام او به شعر و هنر شد. سمیع حامد پس از ۵ ساله‌گی در بلخ بالید و این استان را زادگاه شعر و شعورش می‌داند. او آموزش‌های ابتدایی را در مکتب سلطان غیاث الدین مزارشریف  به پایان رساند و سپس شامل لیسه‌ی باختر مزارشریف شد. او شاگرد اول عمومی آن زمان بود و سپس برای ادامه تحصیل به دانشکده طب ابن سینای بلخی رفت. سمیع حامد از نوجوانی ( دوره‌ی مکتب سلطان غیاث الدین) در سرزمین مولانا که تأثیر ژرفی بر ذهن و زبان او گذاشت، در جامعه‌ی ادبی بلخ مطرح شد و در هژده ساله‌گی شعرهای او در نشریه‌های معتبر میهن چاپ شد و انجمن نویسنده‌گان افغانستان برنامه‌ی ویژه‌یی برای شعرخوانی او برگزار کرد که رهبری این برنامه را استاد واصف باختری بر عهده داشت.  سمیع حامد خود، استاد محمدعمر فرزاد را نخستین کسی می‌داند که استعداد ادبی‌اش را جدی گرفت، و استاد واصف باختری را به‌عنوان شخصیت مؤثر در پرورش ادبی‌اش معرفی می‌کند.

او در سبک‌های مختلفی چون عروضی، نیمایی، سپید، طنز، پایداری و به‌ویژه ادبیات کودک طبع‌آزمایی کرد. آثار او در حوزه‌ی شعر کودک، از نخستین تجربه‌های موفق در افغانستان به شمار می‌رود و سهم مؤثری در رشد این شاخه از ادبیات داشته است.

سمیع حامد در کنار اینکه در زمینه‌ی نو آوری کارهای ارزشمندی انجام داده است، از کارگردان‌های ارشد تلویزیونی در افغانستان محسوب می‌گردد که سال ها به عنوان کارگردان عمومی تلویزیون طلوع و دیگر شاخه‌های موبی گروپ در پرورش نسلی از کارگردان‌ها و طراحان برنامه‌های تلویزیونی نقش کلیدی ایفا کرد.

در کنار شعر، ترانه‌سرایی، تصنیف‌سازی و آهنگ‌سازی نیز از دیگر عرصه‌های فعالیت هنری اوست. برخی از سروده‌های او توسط خوانندگان مشهور اجرا شده و در حافظه‌ی شنیداری مردم جای گرفته‌اند.

دکتر حامد همواره به تربیت نسل جوان توجه داشته و با برگزاری کارگاه‌ها، سخنرانی‌ها، و انتشار متون آموزشی و فرهنگی، نقشی مؤثر در ترویج فرهنگ نوگرایانه ایفا کرده است. تلاش او در پیوند دادن شعر با آموزش، از ویژگی‌های برجسته شخصیت فرهنگی اوست.

دکتر حامد در طول سال‌های فعالیت حرفه‌ای، جوایز ملی و بین‌المللی متعددی به‌دست آورده و در برخی نهادهای معتبر فرهنگی و ادبی عضویت داشته است. آثارش به زبان‌های مختلف ترجمه و منتشر شده‌اند و از نظر سبک و محتوا، توجه پژوهشگران و شاعران فارسی‌زبان را جلب کرده است. او چند کتاب شعر هم به زبان انگلیسی چاپ کرده است.

سمیع حامد امروز به‌عنوان یکی از چهره‌های خلاق و اثرگذار فرهنگ معاصر افغانستان شناخته می‌شود؛ شاعری که در میان ادبیات، آموزش، پزشکی و موسیقی، حضوری زنده و الهام‌بخش دارد.

اشتراک گزاری از این طریق:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فراخوان