کاوه شفق در اول حمل سال ۱۳۴۷ هجری خورشیدی در کابل متولد شد. او در خانوادهای فرهنگی و با ریشههای عمیق سیاسی و اجتماعی بزرگ شد. مادرش، بانو پروین شامل آهنگ، استاد دانشکدهی داروسازی دانشگاه کابل بود که بهسبب شرایط دشوار ناشی از تغییرات سیاسی مجبور به ترک دانشگاه و مهاجرت شد. پدرش، محمد آصف آهنگ، نویسنده و مورخ، و پدربزرگش میرزا مهدی خان، از چهرههای برجسته مشروطهخواهی در افغانستان بودند. خانواده کاوه در طول تاریخ نقش فعالی در جنبشهای اجتماعی و فرهنگی افغانستان ایفا کرده است.
کاوه شفق پنجساله بود که وارد مکتب “وزیر محمد اکبر خان” شد. دوران کودکی و نوجوانی او با رویدادهای تاریخی و سیاسی پرفراز و نشیب افغانستان، از جمله کودتاهای سال ۱۳۵۲ و ۱۳۵۷ و تجاوز نظامی شوروی در سال ۱۳۵۸، همزمان بود. او این تجربههای دشوار را بهخوبی به یاد دارد و معتقد است که نسل او قربانیان کودتاها و تحولات سیاسی دههها هستند.
در چهاردهسالگی، در حالی که کلاس نهم را به پایان رسانده بود، افغانستان را ترک کرد و در سال ۱۹۸۳ میلادی به آلمان غربی پناهنده شد. در این دوران، بدون حضور خانواده و زیر سن قانونی، کاوه شفق در یکی از خوابگاههای آلمان اقامت یافت و تحصیل خود را ادامه داد. او در این وطن دوم تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را به پایان رساند و سپس در رشته علوم اجتماعی تا مقطع کارشناسی ارشد ادامه داد. از سال ۱۹۹۰ میلادی، کاوه در شهرداری محل اقامتش مشغول به کار شد و اکنون در بخش امور جوانان فعالیت میکند.
در سال ۱۹۹۷ میلادی ازدواج کرد و دو فرزند دارد. کاوه شفق با انتخاب نام مستعار “شفق” سعی داشت هویتی مستقل از نام خانوادگی پرآوازهاش بیابد، اما تجربیات خانوادگی و فضای فرهنگی و سیاسی زندگی او، به ناچار، تأثیرات عمیقی بر شخصیت و اندیشههای او گذاشته است.
کاوه از سن سیزدهسالگی به سرودن شعر روی آورد و مجموعه اشعارش با عنوان “جزایر کوچک الفبا” به چاپ رسیده است. او در نوشتارهایش به تحلیل تاریخ و جامعه افغانستان میپردازد.