رضوانقُل تمنا، در سال ۱۳۰۸ هجری خورشیدی در شهر میمنه، مرکز استان فاریاب، در خانوادهای اهل دانش و فرهنگ چشم به جهان گشود. او فرزند ضیاءقل و نوهٔ ابوالعطا محرمباشی بود. او آموزشهای ابتدایی را در مکتبخانههای سنتی شهر میمنه فرا گرفت و سپس برای ادامهٔ آموزش به مدرسهٔ ظاهرشاهی (که بعدها به نام مدرسهٔ ابومسلم خراسانی شناخته شد) رفت. پس از فراغت از این مدرسه، به عنوان آموزگار به فعالیت پرداخت و در مکاتب فاریاب و جوزجان به تدریس پرداخت، که این دوران از نخستین مراحل ارتباط او با نهاد آموزش و آگاهی بود.
در میانهٔ دههٔ سی خورشیدی، رضوانقُل تمنا با گذراندن یک کورس حرفهای روزنامهنگاری در وزارت اطلاعات و فرهنگ، رسماً وارد عرصهٔ مطبوعات کشور شد. او در این زمینه بهسرعت رشد کرد و به یکی از چهرههای تأثیرگذار روزنامهنگاری افغانستان مبدل گردید. وی در طول دوران فعالیت خود، معاونت مجلهٔ ژوندون و مدیریت مسؤولیت چندین روزنامه از جمله اتحاد بغلان، اتحاد پروان، اتحاد بدخشان، اتحاد فاریاب و دیگر نشریات محلی و سراسری را بر عهده داشت.
از جمله مسؤولیتهای مهم او، مدیریت مطبوعات ولایت فاریاب در دو دورهٔ مهم (اواسط دههٔ چهل و آغاز دههٔ شصت خورشیدی) بود؛ دورههایی که از آن بهعنوان عصر طلایی مطبوعات محلی فاریاب یاد میشود. افزون بر این، وی برای سالها ریاست شورای مرکزی اتحادیه پیشهوران افغانستان را نیز به عهده داشت و در وزارت اطلاعات و فرهنگ، در سطوح بلند اجرایی، خدمات شایستهای ارائه کرد.
رضوانقُل تمنا از شخصیتهای فرهنگی و آزادیخواه افغانستان بود که با رویکردی عدالتطلبانه و استبدادستیز، در راه آگاهیبخشی و دفاع از حقوق مردم ستمدیده تلاش میکرد. او به چهار زبان فارسی، پشتو، عربی و اوزبیکی تسلط داشت و نوشتهها و سرودههای خود را گاه با تخلّصهایی چون «شهری»، «صوفی» و «سیاح» در نشریات کشور منتشر میکرد.
اشعار او بیشتر رنگ و بوی غنایی داشت، اما گاه به موضوعات اجتماعی، اخلاقی و تعلیمی نیز میپرداخت. از آثار او میتوان به معجزات پیامبر اسلام (پشاور، ۱۳۸۲)، در سمرقند و بخارا چه میگذشت؟ (ترجمهی مشترک با عبدالکریم عابد، پشاور، ۱۳۷۹)، دیوان کامل اشعار، ترجمهی منظوم یوسف و زلیخا از عربی به فارسی، ترجمهی آثار سید جمالالدین افغان از عربی، کتاب تحقیقی در مورد خواجه عبدالله انصاری و مجموعهای از مقالهها، یادداشتها و سرمقالههای فرهنگی و سیاسی اشاره کرد.
رضوانقُل تمنا در دوم سرطان/تیر سال ۱۳۸۹ هجری خورشیدی چشم از جهان فروبست. یادش گرامی.