سوم حوت/اسفند، زادروز حمیرا قادری

Humaira-Qaderi

حمیرا قادری در سوم حوت/اسفند سال ۱۳۵۸ هجری خورشیدی در کابل، از پدر و مادر هراتی، متولد شد. آموزش‌های ابتدایی را در کابل به انجام رسانید و در رشته زبان و ادبیات فارسی تا مقطع کارشناسی ارشد در ایران به تحصیل پرداخت. او پایان‌نامه کارشناسی ارشد اش را با عنوان “نقد و بررسی روند داستان‌نویسی در هرات از سال ۱۲۹۸ تا ۱۳۸۰”، با راهنمایی سیروس شمیسا، در دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی دفاع کرد. سپس وارد دانشگاه تهران شد و تحصیلات خود را در مقطع دکتری آغاز کرد و از دانش‌جویان فعال دکتر شفیعی کدکنی شد.

قادری پس از اتمام دوره دکترا به افغانستان بازگشت و به حیث استاد دانشگاه و مشاور وزیر کار و امور اجتماعی کار نمود. او در سال ۲۰۱۴ میلادی موفق به دریافت سند دکترا از یکی از دانشگاه‌های هندوستان شد. پس از آن مدتی به عنوان مشاور وزارت معارف کار نمود و در کنار آن به فعالیت در حوزه‌های علمی و فرهنگی مشغول بکار شد.

حمیرا قادری یکی از نویسندگان معاصر افغانستان است که در عرصه داستان‌نویسی و پژوهش ادبی فعالیت دارد. وی  از سال ۱۳۷۱ هجری خورشیدی به داستان‌نویسی روی آورد. در دورهٔ اول تسلط طالبان، داستانی از او در نخستین جلسه نقد و بررسی داستان در هرات خوانده شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. داستان‌های وی در نشریات مختلفی از جمله “روزنامه اتفاق اسلام”، “اورنگ هشتم”، “هفت قلم”، “هزار و یک شب” و “مجله هری” منتشر شده‌اند. همچنین دو داستان از او در کتاب “زیر گنبد کبود” که مجموعه‌ای از آثار داستان‌نویسان معاصر هرات است، به چاپ رسیده اند.

قادری در سال ۱۳۸۷ هجری خورشیدی یک مجموعه داستان کوتاه با عنوان “گوشواره انیس” و همچنین یک اثر پژوهشی با عنوان “بررسی روند داستان‌نویسی در افغانستان” را از طریق انتشارات روزگار منتشر کرد. او هم‌اکنون دبیر انجمن هنرمندان و فرهنگیان افغان است.

حمیرا قادری در سال ۱۳۸۳ هجری خورشیدی برای داستان “باز باران اگر می‌بارید” موفق به دریافت لوح تقدیر در سومین دوره جایزه ادبی صادق هدایت شد. او نخستین نویسنده افغانستان است که این افتخار را کسب کرده است.  تلاش‌های او در زمینه معرفی و نقد داستان‌نویسی در افغانستان، جایگاه ویژه‌ای در ادبیات معاصر این کشور دارد.

معروف‌ترین اثر حمیرا قادری داستان “رقص در مسجد” است که به زبان انگلیسی نوشته شده که روایت زندگی خود نویسنده است، روایت پر فراز و نشیب زندگی وی. این کتاب از طرف یکی از معتبرترین انتشارات آمریکا، هارپرکولینز در نیویارک چاپ و رونمایی شد که در نشرات ادبی، مجلات نامور و روزنامه‌های مشهور امریکایی مورد استقبال قرار گرفته است. نیویارک تایمز «رقص در مسجد» را در صدر کتاب‌هایی قرار داده که برای ادب دوستان توصیه می شود. این مجله کتاب «رقص در مسجد» را در ستونی از این مجله به معرفی گرفته و در این ستون بخشی از فصل اول این کتاب گنجانده شده و در صفحه دیگر این نشریه، نقدی بر آن داشته است.

مجله مردم یکی از پر تیتراژترین مجلات امریکا آن را کتاب هفته معرفی کرد و «یو اس ا تودی» آن را در ردیف چهارم بعد از کتاب خاطرات باراک اوباما رئیس جمهور سابق امریکا به عنوان یکی از پنج کتاب برگزیده که نباید از خواندنش غافل شد، معرفی کرد.

اشتراک گزاری از این طریق:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فراخوان