سی و یکم جوزا/خرداد،‌ روز بزرگداشت امام ابوحامد غزالی

روز بزرگداشت امام ابوحامد غزالی

امام محمد غزالی در سال 450 هجری قمری در شهر توس در خراسان متولد شد. پدرش درکنار آنکه اهل تقوا بود و در مجالس فقها حضور میافت، شغل پشم ریسی داشت و از همین راه به تربیت فرزندش بسیار کوشید.

پس از درگذشت پدر و بنا به توصیه او، تربیت محمد غزالی و برادرش احمد به  ابوحامد احمد بن محمد الراذکانی، صوفی و دوست پدر آنان سپرده شد و در تربیت هردو برادر سعی فراوان صورت پذیرفت. پس از مدتی هردو برادر به مدرسه‌ای در نیشاپور رفتند و به فراگیری دانش ادامه دادند. محمدغزالی که از هوش برتری برخوردار بود، به‌زودی علوم دینی و ادبی را فرا گرفت و پس از آن به یکی از مدارس توس و بعدتر به شهر گرگان رفت و نزد ابو نصر اسماعیل به فراگیری دانش ادامه داد. پس از آن به نیشاپور رفت و با امام جوینی از دانشمندان و فقیهان بزرگ آن زمان آشنایی حاصل کرد و تا پایان زندگی جوینی، در کنار او ماند و در این جریان منطق، فلسفه و برخی علوم دیگر را فرا گرفت و به سبب دانش و ذکاوت فطری اش به شهرت فراوان دست یافت.

محمد غزالی پس از درگذشت امام جوینی، به دیدار خواجه نظام‌الملک، وزیر سلطان ملک‌شاه سلجوقی رفت و مورد تکریم فراوان خواجه قرار گرفت و او را برای پیش‌برد امور نظامیه بغداد موظف کرد که در آنجا محمد غزالی نیز بخوبی از عهده‌ی امور بیرون شد و به تدریس پرداخت و مورد توجه دانش جویان قرار گرفت و با گذشت زمان به حلقه‌ی درس او افزوده شد. او در این جریان به علم کلام به درجه استادی دست یافت و شهره شد. همینگونه به تدریس فلسفه پرداخت و در این جریان موفق شد، تهافت الفلاسفه، مقاصد الفلاسفه و المستظهرین را بنویسد.

محمد غزالی در سال 488 به شام رفت و سه سال را در آنجا سپری کرد و در این زمان به خلوت رو آورد و عزلت نشین شد و پس از سه سال به نیشاپور رفت و در نظامیه نیشاپور به تدریس پرداخت. بار دیگر پس از دو سال به توس رفت و  بازهم خلوت گزید و تا جایی گوشه‌نشینی کرد که به دعوت سلطان سنجر برای ادامه تدریس نیز پاسخ رد داد و عذر خواهی نمود.

سر انجام امام محمد غزالی در سال ۵۰۵ هجری قمری در شهر توس چشم از جهان بست و در تابران توس (حوالی مشهد کنونی) به خاک سپرده شد.

اما غزالی از پرکار ترین دانشمندان و متفکران جهان اسلام محسوب می‌گردد، طوری که هیچ دانشمندی به پیمانه‌ی او به تالیف و تصنیف نپرداخته است. همچنین دانشمندان بسیاری در مورد آثار غزالی تحقیق کرده اند.

سی و یکم جوزا/خرداد را به عنوان روز بزرگداشت او همه سال تجلیل می‌کنند.

اشتراک گزاری از این طریق:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فراخوان