هفتم حوت/اسفند، زادروز استاد وحید قاسمی

waheed-Qasemi

وحید قاسمی، در هفتم حوت سال ۱۳۳۶ هجری خورشیدی در گذر باغ نواب شهر کابل در خانواده‌ای به دنیا آمد که از سرآمدان موسیقی و هنر کشور محسوب می‌گردند. او آموزش‌های ابتدایی را در مکتب سردار جانخان و به ادامه آن در لیسه نادریه و تحصیلات عالی را در دانشکده ادبیات دانشگاه کابل به پایان رساند.

آموزش‌های موسیقی شرقی را نزد استاد یوسف قاسمی و استاد یعقوب قاسمی  و دانش موسیقی غربی را از استاد سلیم سرمست و ببرک وسا فراگرفت.

وحید قاسمی در سال ۱۹۷۷ میلادی گروه موسیقی پاپ بنام “شاین”  را با همکارانش؛ عبدالله قاسمی، توریالی نواز و قاسم قاسمی بنیان‌گذاری کرد که طرف توجه هنرمندان و نسل جوان آن روزگار قرار گرفت.

وحید قاسمی از سال ۱۹۷۸ میلادی همکاری اش را با رادیو تلویزیون ملی آغاز نمود و به عنوان یکی از چهره‌های مطرح به عنوان آواز خوان، تنظیم‌کننده موسیقی و آهنگ‌ساز فعالیت دارد. او با ظرفیت و توانایی‌ای که در زمینه‌ی هنر موسیقی از خود تبارز داد به یکی از چهره‌های شناخته شده در موسیقی منطقه مبدل شد و در جریان نزدیک به چهار دهه بیشتر از هشتصد  اثر هنری آفرید که اکثریت این آهنگ‌ها با صدای آواز خوانان پیشین و امروزی اجرا شده است. علاقمندی او به فرهنگ و سنت‌های بومی افغانستان و کاربرد آن در قالب سرودهایش به منظور پاسداری از ارزش‌های هنری و فرهنگی  این سرزمین، به میزان محبوبیت او افزوده. از فعالیت‌های چشمگیر و برجستهٔ وحید قاسمی، پژوهش در زمینه‌ی موسیقی  فولکلور و بومی افغانستان است. او با سفرهایی به مناطق مختلف کشور در طول سال‌های متمادی به گردآوری و مستند سازی  آثار موسیقی‌محلی  چهار حوزه‌ی افغانستان پرداخت تا این میراث فرهنگی را برای نسل‌های آینده حفظ کند. استاد قاسمی در این زمینه تحقیقات گسترده‌ای انجام داد و آثار دیداری، شنیداری و نوشتاری مدون را تولید و آن را به وزارت اطلاعات و فرهنگ و نهادهای علمی و آکادمیک تقدیم نمود.

وحید قاسمی علاوه بر آثار پژوهشی، آلبوم‌هایی نیز با صدای خودش منتشر کرده است که شامل مجموعه‌ آهنگ‌های غزل، پاپ و بازخوانی ناب ترین آهنگ‌های فولکلور افغانستان می‌باشد. شماری ازآفریده‌های وحید قاسمی روی اشعار شعرای مطرح زبان پارسی چون؛ دقیقی بلخی، رابعه بلخی، مولانا جلال‌الدین محمد بلخی، ابوالمعانی بیدل، سعدی شیرازی، حافظ شیرازی، فیض کاشانی، عبید زاکانی، قصاب کاشانی، صوفی عشقری، فریدون مشیری، سمیع حامد، محمدکاظم کاظمی، هارون راعون، وهاب مجیر، قیصر امین‌پور، سهراب سیرت، رازق فانی، روح‌الامین امینی، بهارسعید، حمیرا نکهت، سخی راهی و شمار دیگر از شاعران تهیه و اجرا شده است.

استاد قاسمی در برخی از آهنگ‌های خود به موضوعات اجتماعی و فرهنگی افغانستان پرداخته است و محتوای آهنگ‌های او شامل عشق، صلح، اتحاد و آزادی است. برخی از آثار او در ارتباط با رویدادهای مختلف تاریخ معاصر افغانستان، از جمله آهنگ‌هایی برای سوگواری شهدا و مبارزه در برابر ظلم و استبداد بوده است که این آثار در جامعه جایگاه ویژه‌ای دارند. استاد وحید قاسمی در جشنواره‌های مختلف موسیقی جوایز متعدد را بنام آهنگ‌ساز برتر دریافت کرده است. در جشنواره سال ۲۰۰۷ میلادی از سوی تلویزیون نور در امریکا جایگاه نخست آهنگ‌سازان را از آن خود کرد و در سال ۲۰۰۸ میلادی در جشنواره تلویزیون آریانا به عنوان “ستاره موسیقی” شناخته شد.‌ آواز خوانان زیادی از جمله؛ استاد مهوش، احمدولی، وجیهه رستگار، پرستو و رحیم‌ مهریار، هنگامه، خسرو، فرنگیس میرزاد و… ترانه‌های ساخته شده توسط استاد قاسمی را اجرا و اکثریت این آهنگ‌ها از سوی مردم استقبال گرم شده اند.

استاد وحید قاسمی در کنار این همه فعالیت‌های هنری در بخش مدیریتی نیز کار کردهای چشمگیری داشته است. او درسال ۲۰۱۳ میلادی برای مدت شش ماه مدیر مسئول واحد موسیقی تلویزیون میترا، از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۱۷ میلادی مدیر ارشد کمپنی باربد و از سال ۲۰۱۷ تا سال ۲۰۲۰ میلادی، به عنوان ریس موسیقی رادیو تلویزیون ملی افغانستان ایفای خدمت نمود.

اشتراک گزاری از این طریق:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فراخوان