عبدالخالق لعل زاد در یازدهم جدی/دی سال ۱۳۳۳ هجری خورشیدی در ولسوالی کشم ولایت بدخشان به دنیا آمد. آموزشهای ابتدایی و متوسطه را در ولسوالیهای کشم بدخشان و شیندند (سبزوار) هرات و دورهی لیسه را در لیسه تخنیک ثانوی به فرجام رسانید و در سال ۱۳۵۲ هجری خورشیدی وارد دانشکده مهندسی دانشگاه کابل شد و در رشته مهندسی مکانیک آموزش دید.
پس از فارغالتحصیلی، آقای لعل زاد به عنوان عضو کادر علمی در دانشکده مهندسی دانشگاه کابل شروع به تدریس و پژوهش نمود. در سال ۱۳۶۱ هجری خورشیدی برای ادامه تحصیل در مقطع ماستری به انستیتوت مهندسی خارکوف در اتحاد جماهیر شوروی رفت و در سال ۱۳۶۳ هجری خورشیدی با اخذ درجه ماستری در رشته مهندسی حرارت به کابل بازگشت. در همین زمان، به عنوان استاد در انستیتوت پولیتخنیک کابل مشغول به تدریس شد و در سال ۱۳۶۶ هجری خورشیدی پس از احیای دوباره دانشکده مهندسی، به دانشگاه کابل پیوست.
آقای لعل زاد تا پایان سال ۱۳۶۷ هجری خورشیدی در دانشگاه کابل عضو کادر علمی بود و در این مدت، پنج کتاب درسی و حدود سی مقاله علمی و تحقیقی در مجلات علمی دانشگاه کابل و پولیتخنیک منتشر کرد. در سال ۱۳۷۳ هجری خورشیدی به رتبه علمی «دانش اندوز» پوهنوال ارتقا یافت. همچنین در طول مدت خدمت خود در دانشگاه کابل، در پستهای مختلف اداری بشمول سرپرستی ریاست دانشکده فعالیت کرد و مدتی نیز مسئول ریاست اسناد و ارتباطات وزارت تعلیمات تخنیکی و حرفوی بود. علاوه بر آن، مدتی نیز به عنوان استاد همکار در دانشگاه ننگرهار فعالیت کرد.
پس از وقوع بحرانهای سیاسی در افغانستان، آقای لعل زاد در سال ۱۳۷۱ هجری خورشیدی به پاکستان مهاجر شد و دوباره با برگشت به کشور، در موسسات مختلف عربی، آلمانی، سازمان ملل و صلیب سرخ به عنوان کادر علمی مشغول به کار شد. پس از دستگیری توسط طالبان و آزادی از زندان، کشور را ترک کرد و در دسامبر ۱۳۷۷ هجری خورشیدی وارد لندن شد. در سال ۱۳۷۸ هجری خورشیدی وارد دانشگاه سوتبانک لندن شد و در کنار تدریس و پژوهش، در سال ۱۳۸۰ هجری خورشیدی به فراگیری آموزش در مقطع دکترا پرداخت.
پروژه دکتری آقای لعل زاد شامل اختراع دستگاهی بود که قادر است هرگونه آب ناپاک را با استفاده از انرژی خورشیدی به آب مقطر و آشامیدنی تبدیل کند. این پروژه در چندین کنفرانس بینالمللی در کشورهای فرانسه، پرتگال، مصر و قبرس ارائه شد و نتایج آن در مجلات علمی بینالمللی منتشر گردید. عبدالخالق لعلزاد در سال ۱۳۸۴ هجری خورشیدی دوره آموزش دکترای خود را به انجام رسانید.
آقای لعلزاد در کنار مشغلههای اکادمیک، به تولید و ترجمهی آثار متعدد پرداخته است که آثار وی از شهرت و جایگاه ویژهای برخوردار است.