«بزم تیموریه» اثر گرانسنگ سید صباح الدّین عبدالرحمان به زبان اردو است که به تازکی توسط استاد محمدافسر رهبین به زبان فارسی برگردان شده است.
«بزم تیموریه»، پژوهش ژرف و گسترده ایست از روانشاد سید صباح الدین عبدالرحمان، تاریخ نگار و پژوهشگر نام آشنای هند که پیش از این “بزم مملوکیه”ی ایشان نیز توسط آقای رهبین به فارسی برگردان و منتشر شده است.
به گفتهی مترجم این اثر؛ «صباح الدین در بزم تیموریه کارنامههای دودمان تیموری در هند را به کاوش گرفته است و گوشههای ناروشن دانش و فرهنگ در روزگار تیموریان – از بابر تا بهادرشاه ظفر – و چگونگی شعر و ادبیات در دربارهای ایشان را روشنی افگنده است.»
در مقدمهی مترجم آمده است« زبان فارسی با محمود غزنوی به شبه قاره رفت، با غوریها و شاهان مملوک ایشان گسترش یافت و توسط شاهان مقتدر تیموری چون اکبر، شاهجهان و اورنگزیب به اوج و عروج خود رسید.»
محمدافسر رهبین، شاعر، نویسنده، پژوهشگر و مترجم نامداری است که از وی آثار متعددی شامل مجموعههای شعر، پژوهش و برگردان منتشر شده اند. وی در سال ۱۴۰۳ موفق به نشر پنج اثر گردید و مجموع آثار ایشان به بیست و هشت اثر میرسد. آخرین کتاب منتشرهی ایشان «بزم تیموریه» است که از سوی نشر جوان با همکاری موسسهی تیکا به چاپ رسیده است.
ــــــــــــــــــــــــ
سید صباحالدین عبدالرحمان
سید صباحالدین عبدالرحمان، مورخ، پژوهشگر و نویسنده مشهور هندی در سال ۱۹۱۱ در دیسنه، منطقه پتنا، ایالت بیهار هند به دنیا آمد. او از دانشگاه پتنا در رشتههای اردو و فارسی مدرک کارشناسی ارشد دریافت کرد. او بهعنوان پژوهشگر به دارالمصنفین شبلی آکادمی در اعظمگَره پیوست و بعدها به سمت مدیر این مؤسسه منصوب شد. همچنین، سردبیر نشریه علمی و پژوهشی «معارف» بود. تمرکز اصلی تاریخنگاری او بر نشان دادن تعامل تمدنها و فرهنگهای مختلف در تاریخ هند بود. او بیشتر درباره تاریخ قرون وسطای هند پژوهش کرد و به بررسی جنبههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و نظامی دوران مختلف پرداخت.
از آثار مهم او میتوان به کتابهای «بزم تیموریه»، «بزم مملوکیه»، «اسلام و تساهل دینی»، «امیر خسرو دهلوی: زندگی و شعر او»، و «مسجد بابری: بررسی تاریخی» اشاره کرد. کتاب «اسلام و تساهل دینی» به بررسی مدارای مذهبی در تاریخ اسلام پرداخته است، درحالیکه «مسجد بابری» به پیشینه تاریخی این مسجد و تحولات پیرامون آن میپردازد. سید صباحالدین عبدالرحمان در ۱۸ نوامبر ۱۹۸۷ در شهر لکنو، ایالت اوتار پرادش درگذشت.
یک پاسخ
مترجم محترم زبان اردو را در کجا آموخته اند ؟