مراسم رونمایی از دومین دفتر شعر بانو لیلی غزل با عنوان «دستنبو در آیینهٔ ارغوان» به تاریخ سیزدهم ثور/اردیبهشت ۱۴۰۴ هجری خورشیدی، از سوی نهاد فرهنگی خانهٔ آیینه و خانهٔ فرهنگ ارغوان، در ایالت ویرجینیای امریکا برگزار شد. این مراسم با حضور جمعی از شاعران، پژوهشگران و علاقهمندان ادب فارسی همراه بود.
در آغاز، آمنه آزرم ضمن معرفی دو نهاد برگزارکننده، دفتر تازهٔ لیلی غزل را مرور کرد و اظهار داشت که برگزاری چنین برنامهای در غربت، فرصتی مغتنم برای گردهمایی فرهنگیان فراهم کرده است.
آمنه آزرم ـ گرداننده
فوزی افشاری، مسؤول خانهٔ فرهنگ ارغوان، ضمن تشریح اهداف این مراسم، انتشار دومین دفتر شعر بانو غزل را رویدادی ارزنده در عرصهٔ فرهنگ خواند و با تأکید بر درونمایههای زنانه در اشعار لیلی، گفت که حضور آگاهانهٔ زن در شعرهای او پررنگ و برجسته است.
فوزی افشاری ـ مسوول خانهٔ فرهنگ ارغوان
قدیر ارباب رحیمی، شاعر و نویسنده، با تمرکز بر ساختار زبانی و شیوهٔ بیان در آثار لیلی غزل، استفادهٔ سنجیده از واژگان عامیانه و ادبیات بومی را از ویژگیهای برجستهٔ این دفتر دانست. او تصریح کرد که «دستنبو» با بهرهگیری از ظرفیتهای ادبیات گفتاری، پلی میان شعر رسمی و زبان روزمره برقرار ساخته است.
قدیر ارباب رحیمی ـ نویسنده و شاعر
احمد معروف کبیری، نویسنده و پژوهشگر، ضمن ارائهی معرفی کوتاه از کتاب «دستنبو»، به تحلیل ساختاری این مجموعه پرداخت و تأکید کرد که اشعار لیلی غزل، بازتابگر روایتهایی زنانهاند که با زبانی ساده، آراسته و در عین حال مؤثر، تصویری شفاف و تأملبرانگیز از مواجههی زن با تحولات اجتماعی ارائه میدهند.
احمد معروف کبیری ـ نویسنده و پژوهشگر
مجیب مهرداد، شاعر، روزنامهنگار و مدرس دانشگاه، در سخنان خود با تمجید از فعالیتهای ادبی لیلی غزل، او را از زنان پیشگام در عرصهی شعر معاصر دانست که با زبان و بیانی مستقل، جایگاهی ممتاز در میان شاعران امروز یافته است. وی با اشاره به وضعیت جاری ادبیات در افغانستان، از فقدان نهادهای تخصصی و حرفهای در زمینهی شعر و نقد ادبی ابراز نگرانی کرد و بر ضرورت ایجاد ساختارهایی پایدار تخصصی برای حمایت از جریانهای فکری و ادبی تأکید ورزید.
مجیب مهرداد ـ شاعر، روزنامهنگار و مدرس دانشگاه
استاد محمد یوسف سیمگر باختری، نویسنده و پژوهشگر زبان فارسی، با اشاره به جایگاه لیلی غزل در ادبیات معاصر، بخشی از اشعار او را برخواند و در ادامه، با رویکردی زبانشناسانه به تحلیل ساختار زبانی این اشعار پرداخت. او عنصر «مقامه» در شعر لیلی غزل را از منظر مکتبهای ادبی بررسی کرد و با تحلیل نمونههایی از این دفتر، زبان شعری او را زبانی چندلایه، موزون و معنامحور دانست که میان صورت و معنا، توازن و موسیقی درونی شایانی برقرار میسازد.
استاد محمد یوسف سیمگر باختری ـ نویسنده و پژوهشگر
در پایان برنامه، پیام تصویری بانو لیلی غزل پخش شد. او در این پیام ضمن قدردانی از برگزارکنندگان و حاضران، این گردهمایی را نشانهای از تداوم حیات شعر فارسی در مهاجرت و نمادی از همدلی فرهنگی خواند.
دفتر شعر «دستنبو» دومین اثر بانو لیلی غزل است که در سال ۱۴۰۳ هجری خورشیدی توسط انتشارات برگ منتشر شده و طراحی جلد و صفحهآرایی آن را ژکفر حسینی بر عهده داشته است.