ایما گولدمن
(۱۹۴۰-۱۸۶۹)
انارشیست و فمینیست امریکایی روستبار که در یک خانواده یهودی در ایالات متحده امریکا متولد شد. او تلاشهای زیادی برای ترویج و نهادینهسازی اندیشههای انارشیسم، فمینیسم و کمونیسم در زندگی اجتماعی و سیاسی انجام داد.
او معتقد بود که تمام فسادها از بنیاد قدرت سرچشمه میگیرند: در کلیسا، در حکومت، در خانواده و میان مردم. قدرت به باور او، خرابیهایی ایجاد کرده که بهسادگی قابل ترمیم نیستند. برای رهایی از این فساد، انسانها باید در تعاملات اخلاقی و زندگی اشتراکی به سر برند.
او نوشت: “دین بر اذهان حکومت میکند”، “ثروت خصوصی بر نیازها تسلط دارد”، و “نهاد سنتی خانواده بردگی زنان است”. به اعتقاد او، برای از میان برداشتن این موانع و ایجاد انارشیسم در جامعه، انقلاب و نابودی دولت و سرمایهداری ضروری است.
او آزادی انسان را در هماهنگی اجتماعی و صلح جستوجو میکرد و معتقد بود که قدرت باید از میان برداشته شود تا زندگی انسان نیک و خوشایند گردد. او انارشیسم را بهشت زمینی برای انسان میدانست و آن را فلسفهای برای حاکمیت افراد و نظریهای برای هماهنگی اجتماعی تعریف میکرد.
این تعاریف از انارشیسم الهامبخش جنبشهای توده فقرا در نیویورک و مهاجران اروپایی در سده بیستم شد که به دنبال بهشتی زمینی بودند، اما این جنبشها با مقاومت شدید طرفداران نظم دولتی مواجه شدند.
در دهه ۱۹۲۰، دیدگاههای گولدمن با شکست مواجه شدند. در انقلاب ۱۹۱۷ روسیه، که آرمانهای انارشیسم به آن امید داشت، این ایدهها مورد توجه قرار نگرفتند. علاوه بر این، سرمایهداری امریکایی با غلبه بر سایر مکتبهای سیاسی، قدرت خود را تثبیت کرد. با این حال، بخشی از ارزشهای او، همچون بازتوزیع ثروت، آزادی زنان و سکولاریسم ضد مسیحی، در جنبشهای کارگری سده بیستم دنبال شدند.
برای مطالعه بیشتر:
- ایما، گولدمن. زندگی من. نیویارک: انتشارات داوور، ۱۹۷۰.
- دیرینهون، ریچارد. شورشی در بهشت: زندگی ایما گولدمن. شیکاگو: انتشارات دانشگاه شیکاگو، ۱۹۶۱.
- شیلدون، گارت وارد. دایره المعارف اندیشه سیاسی. نیویارک:فکت ان فایل، ۲۰۰۱.