توماس رابرت مالتوس
(۱۷۷۶-۱۸۳۴)
توماس مالتوس فیلسوف اخلاقگرا و دانشمند اقتصاد سیاسی است که در سوری- انگلیس تولد شد و در دانشگاه کمبریج درس خواند. او در دانشگاه هیلیبری به عنوان پروفیسور تاریخ تدریس کرد.
باور داشت اگر تولید غذایی انسان مورد نظارت قرار نگیرد، جمعیت بشری نسبت به تولید خوراک پیشی میکند و منجر به کمبود مواد خوراکی در جهان میشود. این تحلیل مالتوس منجر به دوام گفتمان درندگی انسان برای حفظ بقا تا امروز شده است.
او برای رشد جمعیت جهان یک فورمول هندسی ( ۱، ۲، ۴، ۸، ۱۶، ۳۲۱، ۶۴، ۱۲۱۸، ۲۱۵۶، و…) را ارائه کرد در برابر آن فورمول حساب کاهش زراعت و تولید مواد خوراکی (۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۹، و …) را نیز واضح کرد که مبتنی برین محاسبه، غذا برای انسان کمبودی میکند.
مالتوس برای نجات از این بحران، نظارت بر تولید مثل بشری را به دو شیوه عرضه کرد. آن دو راه، تبلیغ گناه و بدبختی به پدر و مادرها است که با گوشزدکردن آینده کودکان ایشان، از تولد زیادی فرزند جلوگیری کنند.
البته او در کنار ترویج ایده گناه و بدبختی، یک رهیافت تازه و سومی را نیز اضافه کرد که میتواند در نظارت تولد کمک کند و آن ازدواج در سن بالا است. او در راهکاری جدید اعلان کرد که بهتر است انسانها در سن بسیار بالا و پختگی ازدواج کنند که در این صورت دارای فرزندان زیاد نخواهند بود.
نظریههای مالتوس از جانب گودوین و مارکس به شدت رد شد. آنان مالتوس را انسان قصیالقلب دانستند اما دیگران چون ریکاردو، جان استوارت میل و کینیس، اهمیت کار او را دریافتند و در گسترش این مفکوره تلاش کردند.
برای مطالعه بیشتر:
- کینیس، جی. ام. مقالات و انگاره ها در زندگینامه. نیویارک: مریدیان بوک، ۱۹۵۶.
- شیلدون، گارت وارد. دایره المعارف اندیشه سیاسی. نیویارک:فکت ان فایل، ۲۱۰۰۱.