راجا رام موهان رای
(1772-1833)
راجا رام موهان رای سیاستمدار، اصلاحگر آئین هندو، فمینیست معروف به “پدر هند معاصر” در ایالت بنگال در غرب هند در یک خانواده برهمن تولد شد. او برای اصلاح اجتماعی و مذهبی جامعه هند تلاش فراوان کرد و در این راستا به موفقیتهای هم دست یافت.
موهان باور داشت که انسان یک موجود خردگرا است. او از این رهیافت به آزادی انسان باور داشت و درپی آن بود تا در هند بریتانیایی همه انسانها آزاد زندگی کنند. مبارزه او نه تنها در حوزه آزادی ملیت گرایی بود بلکه می خواست در راستای آگاهی انسان هندی تلاش شود.
موهان رای به نهادهای سیاسی باور داشت. او اعتقاد داشت که هندیها نماینده مردم خود در کمپنی هند شرقی باشند و از خود نمایندگی کنند. او میگفت بریتانیاییها از مشکلات مردم هند آگاهی دقیق ندارند. ازاین رو، کمپنی باید نمانیدگانی از میان خود هندیها استخدام کند تا به آنها کمک کند.
این دانشمند هندی درپی ادغام سنت باستانی هندو با مدرنیته اروپایی در هند بود تا در نتیجه آن یک جامعه عقیدتی و پیشرفته بوجود آید که در آن ملت هند در کاروان ترقی جهان شریک باشد. ترقی تدریجی برای رسیدن به صلح در دولت از طریق فعالیت همگانی را میپذیرفت و در این راستا خودش نیز پیشگام بود. این اصلاحگر و ترقیخواه هندی از فرصتهای کوچک حتی استفاده میکرد، چنانچه در خانه خود برای جوانان هندی صنف آموزش زبان انگلیسی دایر کرده بود.
راجا رام موهان رای زبان فارسی میدانست و کتاب “تحفه الموحدین” را که در باب یکتا پرستی ویدایی به زبان فارسی نوشت. درعین حال، او در حوزه یکتا پرستی ویدایی، نهاد برهمو سماج را تشکیل کرد.
برای مطالعه بیشتر
- رتن، رام و تیاگی، ریچی. تفکر سیاسی هند. دهلی نو: انتشارات اگروال، 1990.
- سینگ، اقبال. راجا رام موهان رای: پژوهشی در زندگی برای ساختار هند.ممبئی: آلاید، 1983.
- مهتا، وی. آر. بنیاد های تفکر سیاسی هند. دهلی نو: مانوهار، 1992.