Search
Close this search box.
Wilyam-Godween

ویلیام گودوین

(1756-1836)

ویلیام گودوین فیلسوف سیاسی، داستان‌نویس و انارشیست بریتانیایی است که با کتاب “پژوهشی بر عدالت سیاسی” در دفاع از باورهای انارشیستی خود استدلال کرد. براساس باور گودوین همه دولت‌ها در همه جامعه‌ها دارای قدرت غیرمشروع بوده و باید نابود شود. او با داشتن عقاید مثبت در مورد نوع انسان که او را ذاتا معقول و صلح‌دوست خطاب می‌کند، نوشت که این انسان نیست که به دنبال شیطنت و ظلم رفته است بلکه این خرافات و باورهای سیاسی ائدولوژیک است که انسان را خراب کرده است. بنابرین، به باور او کاری که دولت می‌تواند انجام بدهد این است که به انسان آزادی و آموزش خوب بدهد.

همه امراض اجتماعی به باور گودوین از افراد در راس قدرت تولد می‌شود که برای بقای اقتدار خودشان در جامعه فساد و درز بار می‌آورند و جامعه را به دنبال آرمان‌های شخصی خود  می‌کشانند. چون این افراد آرمان‌گرا می‌خواهند قدرت دوامدار داشته باشند. لذا مردم را جاهل و نادان نگهمیدارند. هرچه این‌ها زودتر از میان برداشته شوند به همان قدر برای انسان‌های دیگر بهتر خواهد بود.

در اسلوب روشنگری سنتی، گودوین به نقش تعقل و دانش اهمیت زیاد می‌دهد. او می‌گوید که انسان‌ها عقلانی عمل کرده اند و برای  همین است که حقیقت خود را نشان می‌دهد.این مسئله منجر به کامل‌کردن انسان می‌شود. او می‌گوید که ذکاوت انسان او را وادار می‌کند تا از خواهشات اضافی او را دور کند.

گودوین به باز تقسیم ثروت و منابع بشری علاقمند است و برای گسترش سودگرایی و سوسیالیسم بشری به شدت تلاش کرد. مانند دانشمند هم‌عصر خود، توماس پاین، حملات رادیکالی او به سنت و قدرت، خود به خود منجر به حمایت دموکراسی، برابری و طرفداری از حقوق زن شد.

برای مطالعه بیش‌تر:

  •  کلارک، جه. پی.  انارشیسم فلسفی ویلیام گودوین.  پرنستون: انتشارات دانشگاه پرنستون، 1977.
  • گودوین، دبلیو. پژوهشی بر عدالت سیاسی. هارمونسورد: پینگوین، 1976.
  •  لاک، دی. فانتزی عقل: زندگی و اندیشه ویلیام گودوین. لندن: روتلج، 1980.

 

 

اشتراک گزاری از این طریق:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فراخوان