Search
Close this search box.
Osman-Akram

محمد عثمان اکرم سلطانی، معروف به “عقرب سرگردان” پس از سال‌ها بیماری، چشم از جهان بست و با رفتنش افغانستان یکی از طنزپردازان جسور و متعهد خود را از دست داد.

عثمان اکرم در ششم عقرب/آبان سال ۱۳۳۷ هجری خورشیدی در کابل زاده شد. آموزش‌های اولیه و تحصلاتش را در کابل به فرجام رساند و سپس وارد کار در حوزه‌ی طنز نویسی و روزنامه‌نگاری شد و به‌زودی به یکی  از روزنامه‌نگاران، نویسندگان و طنزنویسان برجسته‌ی افغانستان مبدل شد.  او در سال ۱۳۶۰ هجری خورشیدی به دلیل مخالفت با حکومت وقت و حضور نیروهای شوروی پیشین، دستگیر و شش سال را در زیر فشار و شکنجه حکام وقت سپری کرد و پس از آزادی از زندان، به فعالیت‌های فرهنگی و رسانه‌یی خود ادامه داد. او در سال ۱۳۷۶ هجری خورشیدی همزمان با تسلط طالبان و حاکمیت فضای خفقان، ماه‌نامه‌ی طنزی “زنبیل غم” را به‌صورت مخفیانه تأسیس کرد. این ماهنامه برای مدت سه سال فعالیت داشت و به دلیل انتقادات تند و نیش‌دار از طالبان که کار بسیار دشوار و پر از خطر بود، توجه بسیاری را به خود جلب نمود. زبان تند و گزنده‌ی طنزهای او باعث شد برخی افراد به او لقب “عثمان عقرب” بدهند.

با فروپاشی طالبان در سال ۱۳۸۰ هجری خورشیدی، آقای اکرم بار دیگر کار ماه‌نامه‌ی “زنبیل غم” را به‌صورت علنی از سر گرفت و به‌زودی این ماه‌نامه را به یکی از برجسته‌ترین نشریات طنز در افغانستان مبدل نمود. هر شماره از این ماهنامه به مقالات و کاریکاتورهایی اختصاص داشت که مقامات دولتی، طالبان و حامیانشان را آماج طنز قرار می‌داد. محمد عثمان اکرم، برنامه‌ی طنزی “تلک” را در یکی از شبکه‌های تلویزیونی افغانستان راه انداخت که این برنامه نیز از شهرت و محبوبیت بسیاری برخوردار گردید و حدود یک دهه ادامه یافت.

آقای اکرم در جریان فعالیت‌هایش با برخورداری از رگه‌های بارز طنز و قلم رسا و طبع سرشار طنزی منحصر به فردش، تأثیر عمیقی بر جامعه افغانستان گذاشت. آثار او پر از انتقادات سازنده و عمیق اجتماعی است که توجه بسیاری از مخاطبان را بخود جلب می‌کند. او همچنین برنامه‌های طنزی دیگری مانند “زنگ خطر”، “انبر”، و “غربال” را برای شبکه‌های مختلف تلویزیونی تولید و اجرا کرد.

پس از تسلط دوباره‌ی طالبان در افغانستان در سال ۱۴۰۰هجری خورشیدی، آقای اکرم مجبور به ترک وطن شد و به پاکستان مهاجرت نمود و به بیماری سرطان مصاب گردید و سرانجام در بیست سنبله/شهریور سال ۱۴۰۳ هجری خورشیدی، دور از میهن، چشم از جهان بست.

دست اندرکاران «خانۀ مولانا» درگذشت این نویسنده و طنز پرداز شهره‌ی کشور را تسلیت عرض نموده، یادش را گرامی می‌دارد.

اشتراک گزاری از این طریق:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فراخوان