فرهنگ‌نامۀ فلسفۀ سیاسی: گینتل گیوانی

گینتل گیوانی

گینتل گیوانی

(۱۹۴۴-۱۸۷۵)

گینتل گیوانی، فیلسوف فاشیست ایتالیایی که در دانشگاه رم به ترویج اندیشه‌های فاشیستی مشغول بود. او در زمان حکومت موسولینی، رهبر فاشیست‌های ایتالیا، به‌عنوان وزیر رفاه عامه فعالیت می‌کرد و در همین دوره کتاب “دایرة‌المعارف ایتالیانا” را به نگارش درآورد. پس از سقوط حکومت موسولینی در سال ۱۹۴۴، گیوانی دستگیر و توسط کمونیست‌های ایتالیایی اعدام شد.

گیوانی، با الهام از روش دیالکتیک هگل، به نظریه‌پردازی درباره سیاست فاشیسم پرداخت. او در کتاب “بنیاد و ساختار جامعه”، طبیعت انسان را به دو بخش خصوصی و عمومی تقسیم کرد. در بخش خصوصی به غرایز فردی، منافع و ثروت اشاره کرد، در حالی که در بخش عمومی ملت، میراث، نژاد و اجتماع را مورد بررسی قرار داد که در قالب دولت و قانون به تحقق می‌رسند. از دیدگاه او، اطاعت از دولت، خواسته خود انسان است، و این دیدگاه را برای توجیه ماهیت فاشیسم مطرح می‌کرد، با ادعایی که دولت هرگز افراد را به تسلیم وادار نمی‌کند.

او معتقد بود که در تضاد میان غرایز خصوصی و عمومی، غرایز عمومی باید اولویت داشته باشند، و دولت نقش حفاظت و رشد آن‌ها را ایفا می‌کند. به باور گیوانی، قدرت به آزادی واقعی منجر می‌شود و نظام‌های استبدادی را به‌عنوان دموکراسی اصیل توصیف می‌کرد. او حتی حمله نظامی بین‌المللی را برابر با صلح می‌دانست.

گیوانی استدلال می‌کرد که خدمت فاشیسم برای ملت، برتر از عدالت لیبرالیسم، دموکراسی کمونیسم و سایر نظام‌های سیاسی است. او جهان را به دو قطب مستضعف و ظالم تقسیم می‌کرد و معتقد بود که اگر یک دولت ضعیف از یک دولت قوی‌تر پیروی کند، منطقی است که آن دولت قوی‌تر دولت ضعیف‌تر را تسخیر و اشغال کند.

در فلسفه او، اطاعت از دولت اساسی‌ترین اصل بود. گیوانی اعتقاد داشت که اطاعت از خانواده یا دین باید در رتبه‌ای پایین‌تر از اطاعت از دولت قرار گیرد و هر نوع اولویتی نسبت به اطاعت از دولت باید سرکوب شود. همچنین، هرگونه انتقاد از دولت خیانت محسوب می‌شود و فرد منتقد باید به‌شدت مجازات شود. نظریه‌های گیوانی به‌طور مستقیم الهام‌بخش خشونت‌های نازیسم و فاشیسم بودند.

 

برای مطالعه بیشتر

  • گینتل، گیوانی.  فلسفه هنر. ایتاشا ان. وای: انتشارات دانشگاه کورنیل، ۱۹۷۲.
  • شیلدون، گارت وارد. دایره المعارف اندیشه سیاسی. نیویارک:فکت ان فایل، ۲۰۰۱.

 

اشتراک گزاری از این طریق:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فراخوان